Vår svenska natur är fylld av läckerheter som vi alla, enligt allemansrätten får plocka och njuta av. Att plocka mat ute är inne och trenden att odla sina egna livsmedel växer sig allt starkare. Att plocka vild mat är också en bra anledning att gå ut och njuta av naturen. Det är obesprutat, säsongsanpassat och ofta nyttigt. Det är dessutom gratis – naturens skafferi är öppet för alla! Men det är viktigt att man har kunskap om vad man plockar för att inte få med sig något oätligt eller rent av giftigt hem. Bär, svamp och ätliga växter ska betraktas som livsmedel och man behöver därför tänka på hur de förvaras och tillagas.

På den här sidan har vi satt ihop ett utbildningsmaterial för dig som vill lära dig mer eller för dig som vill lära ut om det som är ätbart som växer vilt i vår natur och om det som vi på ett enkelt sätt kan odla själva.

Detta ingår:

  • Presentation med diskussionsövningar
  • Praktisk övning: Odling
  • Körschema
  • Begreppslista
  • Länklista
  • Fördjupning (pdf)

Kunskap

Häfte med teori och fakta.

Körschema

Tips på upplägg samt checklista för förberedelser.

Länkar

Fördjupad kunskap, inspiration och övningar.

Begrepp

Viktiga begrepp och förklaringar.

Reflektion

Egen reflektion och sammanfattning.

Presentation

Powerpoint med teori och övningar.